Jesteś smakoszem yerba mate?

Herbata i kawa  są znane na całym świecie. Ceni się je nie tylko za  wyjątkowy smak,   ale  także za  mnóstwo   innych właściwości.   Zazwyczaj posiadamy  swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie  dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Herbata była znana  w Chinach już około 2700 roku p.n.e.   Historia głosi,  że chiński cesarz Shen Nong  pił ją  po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z gorącą wodą  wpadły  przez przypadek  przyniesione przez wiatr liście  herbaty.  Gdy herbata zdobyła popularność w Chinach, jej uprawa rozprzestrzeniła się na całą Azję.
Plantacje herbaty  są zakładane na wysokości   1000 m n.p.m.  w miejscach, gdzie panuje gorący i wilgotny klimat. Jedna roślina może  dawać plon nawet 20 lat.  Poza niezaprzeczalnymi  walorami smakowymi,  herbata  zawiera składniki, które  które dobroczynnie wpływają  na nasze zdrowie. Napar z liści herbaty  poprawia zdolności pamięciowe,  ma właściwości oczyszczające, pozytywnie wpływa na układ trawienny i  poprawia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami)  należą do grupy polifenoli. Posiadają Mają  one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i  dobrze rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości ściągające,  wpływają korzystnie na układ pokarmowy,  chroniąc  śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy  zmniejszając świąd i pieczenie. Wykazują skuteczność  w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie  jest uzależniona od jej rodzaju. Najpopularniejszym i najbardziej lubianym  rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją  w procesie kilkugodzinnej fermentacji i suszenie.Podczas  fermentacji listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu.  Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu miłośników  zdobyła  także herbata zielona, a to za sprawą przyspieszania procesu przemiany materii.  Jej orzeźwiający i nieco cierpki smak  uzyskuje się tylko poprzez suszenie.  Nie poddaje się jej procesowi  fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków zbieranych ręcznie  wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia.  Napar z białej herbaty ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest wysoko  ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby napar z herbaty zawierał wszystkie dobroczynne związki  należy ją parzyć  przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest  bardzo ważny,  ponieważ  daje możliwość uzyskania napoju o  różnorodnych właściwościach. Jeśli będziemy  parzyć herbatę  krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.


Kawa cieszy się na świecie taką samą  popularnością jak herbata.  Bogata w kofeinę wykazuje  działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii.  Kolebką kawy jest Etiopia,  a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo sprzedawano ją  w aptekach, gdyż  uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec  to wiecznie zielony krzew, rosnący  głównie w Afryce.  Kawę pozyskuje się z ziaren kawowca, które najpierw się pali, a następnie mieli. Kawa wzbudza wiele kontrowersji,  ponieważ nie da się jej zaliczyć do zdrowej żywności.   Wciąż prowadzone są badania naukowe, mające określić jej właściwości.   Do tej pory wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać  chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny  dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy  chwilowa poprawa pamięci krótkotrwałej oraz podniesienie IQ. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm,  wpływa pozytywnie  na trawienie i krążenie.  Wspomaga metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma  działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z  zawartością kofeiny. Zbyt duża ilość kawy powoduje  rozdrażnienie i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka  nie jest szkodliwa dla organizmu.
Wspaniałą alternatywą dla kawy i herbaty jest  yerba mate. Napój ten  jest przyrządzany z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim swoim występowaniem obejmuje niewielki obszar na terenie  Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Jest tam uprawiane i eksportowane  na cały świat.  Ważne jest, aby zapamiętać,  że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!


Proces przygotowania naparu jest  całkiem  inny niż napojów znanych nam na co dzień.  Do naczynia  wsypuje się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę  z sitkiem na końcu zwaną bombilla.  Jedną porcję zaparza się nawet 7 razy. Yerba mate jest niezwykle gorzka w smaku,  a zwłaszcza porcja zaparzana  pierwszy raz. Do jej charakterystycznego  smaku trzeba się przyzwyczaić.  Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą  skarbnicą wartości odżywczych. Poza właściwościami pobudzającymi, doskonale  oczyszcza organizm,  stabilizuje  ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, poprawia   przemianę materii,  wygładza  skórę oraz zwiększa odporność.  Zawiera mnóstwo dobroczynnych związków  chemicznych, witamin,  mikro-  i makroelementów.  Nieczęsto się zdarza,   aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Nie ważne czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate,  problemem  jest dostać  produkty oryginalne, aromatyczne o wysokich standardach produkcji.  Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne,  jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy  oferuje również różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno  sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających  entuzjastów.